یکی از بهترین راه های نگهداری طولانی مدت سلول های جنسی، منجمد کردن آنهاست که توجه دانشمندان زیادی را از دیرباز به خود جلب کرده است.اولین تحقیقانی هم که در این زمینه انجام شد روی انجماد اسپرم انسان بود. فریز اسپرم به مردان کمک می کند که اسپرم های خود را در شرایطی مناسب در بانک اسپرم ذخیره کنند تا در آینده برای پدر شدن از آنها استفاده نمایند.
چرا باید فریز اسپرم انجام داد؟
فرآیند فریز اسپرم در بانک اسپرم مراکز ناباروری و با هدف ذخیره سازی اسپرم ها، به عنوان یکی از فناوری های به روز درمان ناباروری برای آقایانی که به هر دلیلی لازم است قدرت باروری شان برای آینده حفظ شود، انجام می گیرد.
از جمله موارد کاربرد فریز اسپرم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• انجام درمان یک بیماری خاص (مانند شیمی درمانی برای سرطان ها) که ممکن است روی قدرت باروری مرد تاثیر بگذارد.
• تصمیم به انجام وازکتومی (در حالی که ممکن است در آینده بخواهند پدر شوند).
• کاهش تعداد یا کیفیت اسپرم به هر دلیلی
• امکان ایجاد آسیب جسمی به دلایل مختلف مانند حضور در جنگ یا شرایط شغلی خاص.
• ذخیره و نگهداری اسپرم قبل از اعمال جراحی سیستم تناسلی که توانایی انزال و روند تغییر تولید اسپرم را مختل می نمایند.
فریز اسپرم چگونه انجام میشود؟
برای انجام فریز اسپرم ابتدا فرد باید از لحاظ آزمایشات عفوفی(ایدز و هپاتیت B و C) و تست کرونا (pcr) کنترل شود سپس با رعایت فاصله زمانی بین 2 تا 6 روز از تخلیه اسپرم، به مرکز مراجعه نموده و تشکیل پرونده داده و پس از تکمیل مدارک،نمونه اسپرم تازه با شرایط توضیح داده شده توسط پرسنل پذیرش، تهیه و در اختیار آزمایشگاه قرار دهند.پس از آن در آزمایشگاه، نمونه اسپرم تحویل گرفته شده شستشو داده شده ودر ظرف های مخصوص مهر و موم شده و در دمای 196- درجه سانتی گراد در نیتروژن مایع فریز شده و سپس به تانک مخصوص منتقل می شود.
استفاده از اسپرم فریز شده :
در هر زمان که زوجین نیاز به استفاده از نمونه اسپرم داشته باشند پس از هماهنگی با آزمایشگاه به به تدریج و به میزان مورد نیاز ظرف های مهر و موم شده از حالت فریز شده خارج و برای IUI،ICSI،IVF آماده می شوند.در واقع روش های لقاح خارج رحمی، به خصوص ICSI اثرات ایجاد شده بر روی سلول های زایای مرد را بعد از فرآیند فریز جبران می نماید.